De geschiedenis van de pyjama

Benieuwd naar de geschiedenis over de pyjama’s? Wij leggen het je graag uit. Waar komt het woord nou vandaan en wie heeft het bedacht? En hoe deden ze dat vroeger toen er nog geen nachtmode was. Want wij kunnen absoluut niet meer zonder een heerlijke, zachte, warme pyjama om ons heen.

 

Wat voor pyjama’s droegen ze vroeger?

Aan het einde van de 19e eeuw werd er nachtkleding ontworpen voor vrouwen. Hierdoor werd bewust hun vrouwelijkheid verborgen. Ook werden de nachthemden van mannen enkellang gemaakt of kwamen zelfs tot de vloer. De pyjama’s werden in die tijd voornamelijk gemaakt door allerlei verschillende materialen zoals, linnen, katoen, zijde en flanel. Vanaf 1850 kregen de pyjama’s steeds meer versieringen. Er worden pofmouwtjes, knoopjes en zelfs een decolleté aan de nachtmode toegevoegd.

Waar komt de naam pyjama vandaan?

Het woord pyjama heeft een Perzische oorsprong (pay-jemeh), dat werd overgenomen in het Engels vanuit het Hindustani, de voorloper van het moderne Hindu en Urdu. Het betekende letterlijk beenbekleding en verwees naar losse broeken die met een lint los rond de heupen werden gedragen. Een standaard pyjama bestaat uit twee delen, maar je kunt er ook voor kiezen om een nachthemd te dragen. Daarnaast zijn sommige pyjama termen overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de shortama en het nachthemd. Tot op heden noemen we dat nog steeds zo.

Wat voor nachtmode dragen wij nu?

Tegenwoordig hebben wij verschillende pyjama’s waar we uit kunnen kiezen, maar ook verschillende stofjes. De nachtmode zorgt ervoor dat we heerlijk kunnen slapen, maar ook lekker kunnen chillen in onze pyjama. Voor de kinderen zijn er zelfs pyjama’s ontworpen in hun favoriete tekenfilm idool. Voor de dames hebben wij een nachthemd, korte en lange mouwen pyjama en niet te vergeten de shortama dames. Ideaal voor in de zomer.